Tur i økonomien

Vil du helt oplagt have et bedre lån, så er der nogen tungtvejende dele du skal vide noget om. Indledningsvis, så kan du adskille lån på 2 låntyper. Skal du be’ om et nyt lån eller skal du ændre et eksisterende lån.

Selvom du er bankdirektør, så er det de samme ting, der har indflydelse på din lånmulighed. Medmindre du er konge, så er det en simpel beregning. Dvs. at banken er ligeglad om du fremstår tryghedsskabende eller har formået at opspare en stor pose penge eller leve i fattigdom i 6 år uden at kunne tage børnene med på tur. Der er fra lovens side fastsat nogle retningslinjer, som bankerne skal agere inden for. De kan altså ikke på egen hånd vælge at bevilge et udlån, bare fordi du virker som en flink person. Hvad enten du vil låne til en BMW, Mercedes eller sågar skejser til ren fritid, så er der lidt forskellige håndtag du kan bruge.

Vil du gerne låne til en bolig, så er din bruttoløn altafgørende, mens din eksisterende formue er mindre afgørende. Såfremt du i forvejen bor i villa, så er det din totale låneegnethed, som er afgørende. Du skal også tænke på, at långiveren skal have sikkerhed. De lovgivninger, som långiveren skal overholde, er lavet for at give dig som låner sikkerhed for, at du ikke går fallit. Hvis du skal låne til fritidsforbrug, så kan alle danskere låne op til 250.000 kr. hvis du ellers er gældsfri. Et køretøj taber i modsætning til en bolig værdien hurtigt, og så er der mere lånrisiko for låneudbyderen.

Når du sidder til mødet og får et nej fra rådgiveren, så må du ikke tage afslaget, hverken som et personligt angreb eller definitivt. Andre realkreditinstitutters tolkning af kravene kan være en smule anderledes, hvilket kan være afgørende. Men du kan også bede om at vide, hvorledes du kan forbedre dine lånemuligheder. Skal du f.eks. skaffe en større formue, få anden løn eller bruge en ny lånetype?

Idet du har fået lånet, så skal du blot skrive under. Men også her skal du være super vågen. Gennemlæs det med småt, for der kan være vigtige ting, du bør anfægte. Bliv klogere på internettet, for eksempel dr.dk eller pol.dk, og læs indhold om hvilke gebyr og tinglysningsafgifter du kan presse banken på når du forhandler. Banken tager sig godt betalt for at oprette lånet til dig.

Når lånet er tildelt, skal du have dem overført til din bankkonto. Der går oftest ikke, så lang tid. Hvis du har lånt til fx en campingvogn, er det essentielt, at du ikke formøbler lånet på andet end, der står skrevet i lånetalen. I så fald skal du have en clearing om dette, så du ikke skal bruge myggespray i retten, når de vil suge blod fra dig.