Mad på menuen

Vil du godt have et billigere lån, så er der et par centrale dele du skal kunne tale med om. Indledningsvis, så skal du opdele lån på et par områder. Skal du ha et nyt lån eller skal du ændre et nuværende lån.

Uagtet du er madblogger, så er det de samme forhold, der har indflydelse på dine lånemuligheder. Medmindre du er konge, så er det ren beregning. Dvs. at banken er ligeglade om du fremstår troværdig eller har evnet at spare op eller leve af ingenting i 9 år. Der er via lovgivning givet nogle rammer, som bankerne skal navigere indenfor. De kan altså ikke egenrådigt vælge at give et lån, fordi du fremstår som en rar person. Hvad enten du vil låne til en Audi, KIA eller sågar monetos til ren forsødelse, så er der flere håndtag du kan bruge.

Hvis du gerne vil låne til en villa, så er din årsindkomst kritisk, mens din eksisterende opsparing er 2. violin. Hvis du allerede bor i ejerbolig, så er det din samlede kreditværdighed, som er afgørende. Du skal overveje, at banken skal have sikkerhed for lånet. De retningslinjer, som långiveren skal følge, er lavet for at give dig sikkerhed for, at du ikke krakker. Hvis man skal låne til tant og fjas, så kan alle danskere låne op til 250.000 kr. uden at stille sikkerhed. Et køretøj mister ulig en bolig værdi hurtigt, og så er der mindre sikkerhed for banken.

Når du sidder til bankmødet og får et afslag, så skal du ikke opfatte afvisningen, hverken som et personligt angreb eller ultimativt. Andre realkreditinstitutters opfattelse af lovgivningen kan være en smule anderledes, hvilket kan være tungen på vægtskålen. Men du kan også spørge ind til, hvorledes du kan optimere dine sandsynlighed. Skal du fx skaffe en større opsparing, få en lønstigning eller bruge en alternativ låntype?

Når du har fået lånet, så skal du bare skrive under. Men også her skal du være fantastisk påpasselig. Læs det med småt, for der kan være centrale ting, du bør stille krav om. Gå på jagt på nyhedsmedier, f.eks. uv-dragter.dk eller fiskekasser.dk, og læs indhold om de gebyrer og afgifter du kan presse prisen på når du skal forhandle. Banken tager sig nemlig betalt for at stifte lånet til dig.

Når dit lån er taget, skal du have dem overført til din konto. Der går normalt ikke, ret lang tid. Hvis du har lånt til fx en motorcykel, er det meget vigtigt, at du ikke spenderer de lånte penge på andet end, der specifik står i aftalen. I så fald bør du have et skriftligt samtykke om dette.