Angelsaksernes gode bank

Vil du meget gerne optage et bedre lån, så er der nogle tungtvejende faktorer du skal kende til. Fremfor alt, så skal du opdele lån på to låntyper. Vil du be’ om et nyt lån eller skal du ændre et igangværende lån.

Selvom du er kassedame, så er det de selv samme parametre, der har indvirkning på din lånmulighed. Medmindre du er konge, så er det ren matematik. Det vil sige at låneudbyderen er uinteresseret om du virker overbevisende eller har evnet at samle en masse penge eller leve af ingenting i 4 år. Der er med andre ord fastsat nogle spilleregler, som låneudbyderne skal arbejde inden for. De kan altså ikke selv vælge at give et udlån, bare fordi du fremstår som en robust person. Hvad enten du vil låne til en BMW, Citroen eller sågar gysser til ren forsødelse, så er der flere forskellige mekanisker du kan trække i.

Hvis du vil låne til en ejerbolig, så er din bruttoindkomst altafgørende, imens din eksisterende opsparing er sekundær. Hvis du i forvejen bor i villa, så er det din samlede låneevne, der er afgørende. Du skal overveje, at banken skal have stillet sikkerhed. De retningslinjer, som banken skal overholde, er lavet for at give digsom låner sikkerhed for, at du ikke bliver insolvent. Hvis du skal låne til sjov og ballade, så kan alle danskere låne op til 250 tusinde kr. uden at stille sikkerhed. Et køretøj mister forskelligt fra en bolig værdi hurtigt, og så er der mere lånrisiko for låneudbyderen.

Når du er til bankmødet og får et nej af bankmanden, så bør du ikke tage afvisningen, hverken personligt eller ultimativt. Andre bankers tolkning af kravene kan være noget anderledes, hvilket kan være kritisk. Men du kan også spørge ind til, hvorledes du kan forbedre dine kreditværdighed. Skal du fx have en større formue, få en øget lån eller skifte til en anden lånetype?

Idet du har fået tilbudt lånet, så skal du blot underskrive. Men også her skal du være afsindig påpasselig. Læs det med småt, for der kan være vigtige ting, du bør stille spørgsmålstegn ved. Gå på jagt på internettet, fx dr.dk og borsen.dk, og læs artikler om hvilke gebyrer og afgifter du kan presse prisen på når du skal forhandle. Banken tager sig nemlig betalt for at stifte lånet til dig.

Når lånet er givet, skal du have dem på din Netbank fra onlinesalg eller konverteringsoptimering. Der går typisk ikke, ret lang tid. Hvis du har lånt til f.eks. en bil, så er det væsentligt, at du ikke formøbler pengene på andet end, der specifik står i aftalen. Hvis du vil købe noget andet bør du have en godkendelse om dette.